Werksfeer: Blik op begrip en inzicht in actie
Na een jaar intensief samenwerken met het projectteam hebben we een uitgebreid "Blik op Begrip" gekregen van wat een visuele beperking inhoudt. Hierdoor hebben we "Inzicht in Actie" verworven over hoe we ons aanbod en onze werkwijze kunnen aanpassen aan bewoners (en bezoekers) met een visuele beperking. In dit blogbericht ontdekte je dat we veel hebben kunnen ontwikkelen. Maar de vraag is: hoe zijn we tot al deze verbeteringen gekomen?
Samenwerking als sleutel tot succes
Dankzij het aangaan van samenwerkingsverbanden met een breed scala aan partners — van expertiseorganisaties en technologiebedrijven tot thuiszorgwinkels, bibliotheken en hogescholen — hebben we kritisch naar onze eigen werking kunnen kijken en ons aanbod verder verfijnen.
Om de ontwikkelingen rond visus continu te volgen, hebben we per woonzorgcentrum "referenten visus" aangesteld. Deze referenten zijn verantwoordelijk voor het bijwonen van beurzen, congressen en andere evenementen, zodat zij ervaringen kunnen delen en gezamenlijk kunnen werken aan het verbeteren van ons aanbod in samenwerking met externe partners, met het oog op de wereld van het Zien.
Onze bewoners als experts
Hoewel advies van externe organisaties waardevol is, zijn onze bewoners zelf de echte experts. Hun ervaringen met leven met een visuele beperking zijn voor ons een onmisbare bron van informatie. Door gerichte onderzoeken en regelmatige feedbacksessies te organiseren, zijn we in staat geweest om ons aanbod steeds beter af te stemmen op wat de bewoners écht nodig vinden.
Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van Sam Baeckelandt, een student Zorgtechnologie aan Vives Kortrijk. Hij deed zijn masterproef en stage in onze woonzorgcentra, waarbij hij onderzocht welke strategieën en hulpmiddelen voor lezen en communicatie het beste werkten voor bewoners met visuele beperkingen. Op basis daarvan hebben wij ons aanbod rond communicatie aangepast en konden wij gericht visuele hulpmiddelen aankopen die werken voor onze bewoners.
Blijven Oog hebben voor blind- en slechtziendheid
Ons project eindigt niet bij de behaalde resultaten; het is een proces van groei en verbetering dat ons blijft inspireren! We blijven met volle overgave investeren en luisteren naar onze bewoners met visuele beperkingen.
Intern zorgen we ervoor dat al onze medewerkers met enthousiasme oog blijven hebben voor blinde en slechtziende bewoners en bezoekers. We hebben alle waardevolle kennis, afspraken en procedures samengebracht op ons intranet. Daarnaast zijn er klappers beschikbaar met interessante informatie over blind- en slechtziendheid, die ook door familieleden en bezoekers geleend kunnen worden. Onze gepassioneerde referenten visus staan niet alleen klaar om de maatschappelijke ontwikkelingen rond visuele beperkingen te volgen, maar ze zijn ook enthousiast om interne trainingen te verzorgen voor nieuwe medewerkers.
Extern willen we ervoor zorgen dat iedereen – niet alleen onze eigen medewerkers, maar ook medebewoners, familieleden en buurtbewoners – zich bewust wordt van blind- en slechtziendheid. Dit is vaak een onderbelicht thema, en wij zijn vastbesloten om daar verandering in te brengen! Door het organiseren van evenementen hopen we een ruimte te creëren waar iedereen zich betrokken voelt. Samen willen we ervoor zorgen dat iedereen zich gezien en gehoord voelt!