Wandel gerust eens binnen, maar hoe?
Wij hebben oog voor toegankelijkheid
In onze woonzorgcentra willen we dat iedereen mag én kan binnenwandelen, ook mensen met een visuele beperking. Hieronder lees je hoe we dit trachten waar te maken.
Als eerste passen we onze infrastructuur graag aan om navigeren makkelijker te maken. We gingen hiervoor langs bij Huis 45, een woonproject van Licht en Liefde dat volledig is aangepast voor mensen met een visuele beperking. Vanuit hun expertise (alsook van andere partners) stelden we een brochure op waarin we adviseren aan onze diensten over zowel grote aanpassingen in nieuwbouwprojecten als kleinere, subtiele verbeteringen in de bestaande gebouwen.
Daarnaast hebben we "de contrastdoos" geïntroduceerd. We investeerden in een set materialen waarmee medewerkers extra contrasten kunnen aanbrengen in de infrastructuur en bewegwijzering, wat de oriëntatie eenvoudiger zou moeten maken. Bewoners kunnen, indien nodig, de contrastdoos ook zelf gebruiken om zaken in hun kamer aan te passen. Voor meer informatie hieromtrent kun je contact opnemen met de sociale dienst.
Warme begeleiding
Hoewel we streven om onze gebouwen zo toegankelijk mogelijk te maken, begrijpen we dat navigeren en oriënteren in een groot gebouw soms een uitdaging kan vormen. Daarom zijn onze medewerkers getraind om de best mogelijke begeleiding te bieden. Daarnaast werkt onze werkgroep valpreventie samen met de interieurzorg om ervoor te zorgen dat gangen en ruimtes veilig zijn, zodat je zonder zorgen kunt bewegen.
Daarnaast staan we ook klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste hulpmiddelen voor verplaatsing en navigatie. Samen met de kwaliteit & innovatiecoach, de kinesisten en het ganse team gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen en testen regelmatig nieuwe technologieën samen met onze bewoners. Zo kregen we bijvoorbeeld de unieke kans om de EMVI-app uit te proberen vooraleer deze op de markt kwam. Dit gaf de ontwikkelaars waardevolle feedback, zodat ze de app verder konden afstemmen op de noden van onze bewoners.
Digitale toegankelijkheid
Bij ons draait toegankelijkheid niet alleen om fysieke bereikbaarheid, maar ook om virtuele inclusie. We willen ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht visuele beperkingen, eenvoudig toegang heeft tot de informatie en diensten op onze websites. Daarom investeerden we in de ontwikkeling van een tool die ervoor zorgt dat wij de teksten op de website kunnen voorlezen. Dit maakt het mogelijk om zonder barrières toegang te krijgen tot alle relevante informatie die je wenst te horen.