Afrikaanse Cultuur week

WZC en DC De Zilverberg organiseren Afrikaanse cultuurweek in het kader van ‘Vivial… Muziek die verbindt

Woonzorgcentrum en Dienstencentrum De Zilverberg organiseren in samenwerking met ‘Vivial… Muziek die verbindt’, een Afrika-week van 21 tot 25 februari. Tijdens die week nemen ze bewoners en bezoekers mee op ontdekkingsreis naar het zuiden en laten ze proeven van het eten, de muziek en andere tradities.

Muziek verbindt

De Zilverberg werkt voor deze cultuurweek samen met Vivial, een co-creatief bovenlokaal cultureel project van La Barraca. De focus ligt hierbij op de verbindende rol van (wereld)muziek in de psychosociale zorg voor ouderen en kwetsbare jongeren. Tijdens een omkaderend muziekfestival worden de initiatieven aan publiek getoond, daarvoor ontving Vivial subsidies van Het Bovenlokale Cultuurdecreet van de Vlaamse Overheid. Het doel  is om maatschappelijke verbondenheid rond psychosociale zorg te creëren.

Afrikaanse opening en Afrikaanse maaltijd

Burgemeester van Roeselare, Kris Declercq zal het festival officieel openen in het Afrikaans en ook Guido Declercq van La Barraca en voorzitter van Motena Bart Wenes zullen aanwezig zijn op de ceremoniële opening. Nadien wordt er een Afrikaanse maaltijd geserveerd. Op het menu: een Safari cocktail met een mango-ananas-kipbrochette als aperitief, vervolgens Pilau Manala (rundsstoofvlees) met rijst en Kachumbari (tomatenmix) en als dessert koffie met bakbananen.

Verdere programma

Na de maaltijd wordt er een demonstratie gegeven over Afrikaans koken, gevolgd door een dans-spektakel en een workshop raffia-onderzetters maken. Een gelijkaardig programma wordt de dagen nadien voorzien. Er wordt telkens van start gegaan met een Afrikaans muziekmoment en daarna worden demonstraties gegeven (koken, kledij) en workshops gehouden (raffia, djembe). Op vrijdag is er in de namiddag vanaf 14u30 een feestelijke afsluiter van de Afrika-week met Vamos Pra Lutar en solidariteits- en Afrikaanse liederen.

En dit is nog maar het begin

De Afrika-week is het startschot van een groter project. De bedoeling is om de komende maanden nog themaweken te organiseren in teken van een specifieke regio. Oost-Europa en de Filipijnen – beiden hebben net als Afrika een link met een aantal Zilverberg-medewerkers - staan  ook nog op de planning. Eind juni wordt een groots festival georganiseerd voor bewoners, bezoekers en publiek, waarbij de verschillende thema’s extra worden uitgelicht.