Harpiste in ons woonzorgcentrum!

Dementie en muziek is een goede combinatie die onze bewoners zowel passief als actief kunnen beleven.

Zowel het zingen en beluisteren van liedjes, school- liedjes, vaderlandse liedjes en klassieke muziek is een zeer aangename activiteit voor velen. Het grote pluspunt van een muziek-activiteit met bewoners met dementie is dat muziek vaak nog erg goed in het geheugen ligt. Hoewel de geheugenfunctie van een bewoner met Alzheimer ernstig kan aangetast zijn, blijven zowel de klanken als de teksten lang in het gegeugen gegrift. Zingen kunnen de meeste bewoners als de beste. En dat gaat het niet om zuiver of gelijk, maar om het meezingen van bekende liederen. En luisteren kan altijd, in welke fase zich men ook bevindt in hun dementie. Muziekactiviteiten zijn reeds al lang ingeburgerd op de afdelingen van bewoners met dementie.

Er worden heel vaak echte muziek-stondes gehouden.  Maar onlangs kregen we nog het genoegen om te genieten van een saxofoon. Estee, een meisje van amper 12 jaar, gaf haar eerste showcase op een afdeling voor bewoners met dementie. Af en toe krijgen we de kans om met echte muzikanten te werken.  Nu kregen we zomaar uit het niets een echte harpiste over de vloer. En dat het niet zomaar de eerste de beste is, getuigt haar palmares:

Na het behalen van haar diploma met onderscheiding aan het Insitut Supérieur et de pédagogie te Namen in de klas van Sophie Hallynck, verkreeg Heleen een beurs die haar de kans gaf twee jaar aan de Liszt Academy in Budapest te studeren. Ze is in totaal 4 jaar in Budapest gebleven. Daar speelde ze in verschillende professionele orkesten en ensembles en trad ze op in belangrijke concertzalen. Van Budapest vertrok zij naar Bangkok in Thailand, waar ze les gaf aan de harpschool van de koninklijke familie. Zij is ook harpsolo van het Thailand Philharmonic Orchestra geweest. Ze kreeg de kans om op te treden als soliste en in kamermuziekensembles.

Na deze buitenlandse ervaringen, terug in België, geeft Heleen harples, treedt ze op als soliste en in ensembles en is ook medewerker ‘jeugdprojecten’ aan het Nationaal Orkest van België. Haar grote interesse in yoga en meditatie deed haar een nieuwe vorm van musiceren ontdekken: harpmuziek als middel voor een diepe ontspanning. Ze werkt aan projecten voor een zeer jong publiek (baby’s vanaf enkele weken oud) tot volwassenen die op zoek gaan naar een moment van rust en welzijn en voor mensen die te maken hebben met ziekte (mentaal of andere). Het belangrijkste voor haar is de wonderbare taal ‘muziek’ te kunnen delen. Elke muzikale ervaring wekt iets op in ieder van ons.

er zijn geen afbeeldingen gevonden